Veelgestelde vragen - Overige vragen (wonen)

Ik heb gekocht als bedrijf, geldt voor mij de aanbetalingsregeling ook?

Nee, de regeling is alleen voor particuliere afnemers (consumenten) bedoeld.

Ik heb behoefte aan een uitgebreider advies. Waar kan ik terecht?

Veel voorkomende situaties zijn geregeld in de CBW-erkend-voorwaarden voor Woonwinkels. Raadpleeg die als je vragen hebt over bijvoorbeeld levertijd of annuleringen. SG CBW geeft geen advies aan consumenten, omdat zij de kwesties of producten niet kan beoordelen. Het enige dat zij kan adviseren is met de ondernemer in contact treden om er samen uit te komen.

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt of als je lid bent van een consumentenorganisatie kun je daar terecht met vragen over je rechtspositie. Je kunt ook contact opnemen met het Juridisch Loket.

Hoe herken ik een CBW-erkende winkel?
  • Onderstaande sticker op de winkelruit met het actuele jaartal
  • Een vermelding van het CBW-erkend logo op de site van de winkel
  • De stickers worden eenmaal per jaar uitgereikt aan de deelnemers. Uiteraard kan de situatie gedurende het jaar veranderen, bijvoorbeeld als een winkel wordt overgenomen door iemand anders of als er een bedrijfsbeëindiging is. Vind direct de actuele situatie van CBW-erkende winkels
    CBW-erkend keurmerk
De winkel zegt CBW-erkend te zijn, maar is het niet. Wat nu?

Zegt de winkel waar jij je aankoop hebt gedaan lid te zijn van CBW-erkend en achteraf blijkt dit niet zo te zijn? Dan is er sprake van een oneerlijke handelspraktijk volgens de Wet oneerlijke handelspraktijken. Naar onze mening kun je dan de overeenkomst vernietigen, omdat je de overeenkomst waarschijnlijk niet had gesloten zonder de oneerlijke handelspraktijk. Vraag juridisch advies voor de mogelijkheden.

Wij horen graag van je dat je hier mee te maken hebt, zodat we er wat mee kunne doen. Meld dit misbruik via ons contactformulier en kies voor het onderwerp 'Ik kan de winkel niet vinden in het zoeksysteem'. Wij spreken de betreffende ondernemer hierop aan en verzoeken om per direct met het misbruik van CBW-erkend te stoppen. 

Via 'Zoek een  winkel' kan je snel zien of een winkel daadwerkelijk CBW-erkend is. 

Ik heb een offerte ontvangen maar nu geeft de woonwinkel aan het artikel of de dienst niet meer voor deze prijs te kunnen leveren. Mag dat?

De schaarste aan grondstoffen, onderdelen, vervoer, personeel en de hoge energieprijzen door corona, de Oekraïne-oorlog en een wereldwijde grote vraag naar producten hebben ook tot gevolg dat de prijzen rap stijgen. Leveranciers moeten deze prijsstijging doorberekenen in hun producten en dat geldt dan ook voor winkeliers naar hun klanten. Dit gebeurt de laatste maanden zeer regelmatig. Volgens de CBW-erkend-voorwaarden heeft een offerte (tenzij anders afgesproken) een geldigheid van 21 dagen. Na verloop van deze of een andere afgesproken termijn is de ondernemer vrij om zijn prijs aan te passen. 

Heb je een offerte ondertekend en dus de koop gesloten, dan staat de prijs vast. Voor orders die een langere doorlooptijd dan drie maanden hebben (denk aan een keuken in een nieuwbouwhuis) mag de ondernemer met jou afspraken maken voor tussentijdse prijsaanpassingen. Zo’n afspraak maken mag niet als de overeengekomen levertijd binnen drie maanden na het sluiten van de koop is, dan blijft de overeengekomen prijs geldig.