Tips bij het kopen van een vloer

11 december 2020

Het kopen van een vloer is een grote aankoop. Een nieuwe vloer koop je niet voor een paar jaar, maar voor een langere tijd. Daarom is het belangrijk om bepaalde garanties te hebben bij deze aankoop. Zeker in deze onzekere, economische tijd. Als je je vloer bij een CBW-erkende winkel koopt, weet je zeker dat je deze garanties hebt.

Er is enorm veel keus. Niet alleen in soorten vloeren, maar ook in kleuren, ondervloeren, afwerkingen en ga zo maar door. Omdat een goede keuze maken best lastig kan zijn, geeft CBW-erkend je handige tips bij het aanschaffen van een nieuwe vloer.

 

Welke soort vloer kies je?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: ‘wat voor soort vloer kies je?’. Er zijn heel veel soorten vloeren. Je keuze hangt af van verschillende factoren, zoals smaak, comfort en prijs.

Populaire varianten zijn hout, laminaat, PVC, tegels en een gietvloer. Iedere vloersoort heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Hout geeft een authentieke look and feel. Een goedkoper alternatief voor hout is laminaat. PVC is momenteel erg populair, omdat het in veel prints verkrijgbaar is, bijvoorbeeld op hout of steen gelijkend, en onderhoudsvriendelijk. Tapijt is warm en zacht, gietvloeren geven een superstrak resultaat. Sommige vloeren zijn verhuisbaar en andere gaan zeer lang mee. 

Wat je mooi vindt is één, maar de eigenschappen (zowel positieve als negatieve!) zijn minstens zo belangrijk voor jouw keuze. Een mooie vloer die intensief onderhoud nodig heeft, om maar een voorbeeld te noemen, kan er toch toe leiden dat je achteraf ongelukkig bent met je keuze. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je je goed laat informeren over vloeren.

vloer kopen tip      tip vloer kopen

De juiste ondervloer

Weet je wat voor soort vloer je wil kopen, dan is de volgende stap het uitzoeken van de juiste ondervloer. Dit is eigenlijk net zo belangrijk als de keuze van de vloer. Een ondervloer leg je tussen de kale vloer en de vloerbedekking. Het zorgt voor een verlengde levensduur van je vloer en voor een betere isolatie en geluiddemping. Sommige ondervloeren zijn zelfs echt nodig, om te voorkomen dat bijvoorbeeld vocht uit de bouwvloer optrekt en jouw vloerbedekking onherstelbaar beschadigt. Laat je daarom altijd goed adviseren door een CBW-erkende winkel over een passende ondervloer.

 

Houd rekening met eventuele vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor comfort en het is ook nog eens energiebesparend. Hoe fijn is het om met koud weer lekker warme voeten te hebben? Mocht je overwegen om vloerverwarming te nemen, dan is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het uitkiezen van een vloer. De ene vloer is meer geschikt voor vloerverwarming dan de andere, maar er is tegenwoordig echt heel veel mogelijk. Soms gelden daarvoor spelregels, zoals een maximale doorstroomtemperatuur van de vloerverwarming, en vrijwel altijd is een zogenaamd opstookprotocol essentieel voor het voorkomen van schade aan de vloerbedekking. 

Je ziet dat het belangrijk is dat je goed wordt begeleid bij de aanschaf van je vloer. Vraag daarom altijd advies aan de vakman bij het uitzoeken van een vloer. 

 

De afwerking is het halve werk

De afwerking van je vloer is zeker niet onbelangrijk. Hoe mooi de vloer die je kiest ook is, wanneer hij niet goed wordt afgewerkt, gaat hij minder lang mee. Bij een houten vloer of een betonvloer zijn er bijvoorbeeld bepaalde soorten lak of coating die je moet gebruiken. Laat je hier goed over adviseren bij het aanschaffen van een vloer. Vergeet wat de afwerking betreft ook de plinten niet.

 

Vloer laten leggen vs. zelf doen

Een vloer leggen is een lastige klus. Sommige type vloeren zijn zelfs bijna onmogelijk om zelf te leggen als je geen professional bent. Je bespaart met het zelf leggen van je vloer veel geld, maar je hebt geen garantie op de plaatsing als er iets misgaat. Als je je vloer laat leggen door een vakman of -vrouw, wordt de vloer deskundig gelegd zodat deze langer meegaat. Daarbij bespaart het je een hoop tijd. Weeg dit dus eerst goed tegen elkaar af.

Wil je toch zelf leggen? Lees dan altijd de legvoorschriften die bij jouw product aanwezig zijn goed door en houd je er strikt aan. Vraag bij twijfel advies bij jouw vloerenbedrijf. Gebruik het juiste gereedschap en respecteer, bij harde vloeren, altijd de aangegeven zwelruimte.

vloeren tips

Check de garanties en voorwaarden

Controleer altijd goed wat de garanties en voorwaarden precies zijn bij het aanschaffen van je nieuwe vloer. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je krassen in je laminaat hebt? Of als je klachten hebt over je gietvloer? Heb je dan garantie? Neem dit voor het aanschaffen goed door.

Wil je conflicten voorkomen, koop je vloer dan bij een CBW-erkende winkel. Bij een vloerproduct is het aan te bevelen om de vakman ook de vloer te laten leggen. Dan weet je altijd van tevoren waar je aan toe bent op het gebied van garantie en voorwaarden, naast eventuele fabrieksgaranties. 

 

Koop je nieuwe vloer bij een CBW-erkende winkel

Wat voor vloer je ook besluit te kopen, schaf hem aan bij een CBW-erkende woonwinkel. Naast het feit dat je garantie hebt, word je ook door andere CBW-erkende winkels geholpen als de winkel waar je je aankoop hebt gedaan failliet gaat.