Aanbetalingsregeling Bruidsmode

De bruidsmodezaak is failliet, wat moet je doen?

Uit ervaring weten wij dat er geen grotere schrik is dan wanneer de bruidsmodezaak waar jij je droomjurk hebt gekocht failliet gaat. Je hebt al een groot deel van de jurk betaald en krijgt nu niets. Wat nu?

Je hebt een klacht

Het is helaas niet mogelijk om klachten van failliete bruidsmodezaken over te nemen. Dit valt dus niet onder de CBW-erkend-garanties voor bruidsmodewinkels. Je kunt wel je vordering indienen bij de curator.

Je hebt een aanbetaling op je aankoop gedaan

Als je hebt gekocht bij een CBW-erkende bruidsmodezaak, dan is er een goede aanbetalingsgarantie van toepassing. Het stappenplan is als volgt:

 

1. Meld je schriftelijk bij de curator

Wanneer er sprake is van een faillissement, wordt door de rechter een curator aangewezen. Stuur in de eerste instantie een brief naar de curator. Vaak is er ook een online mogelijkheid om dat te doen. Hierin geef je het bedrag van de claim door. Ook stuur je een kopie van de koopovereenkomst en het aanbetalingsbewijs mee.

 

2. De curator is aan zet

De curator onderzoekt of er nog tot uitlevering van de artikelen of tot restitutie van de aanbetaling kan worden overgegaan, of dat er misschien sprake is van een doorstart of overname door een andere partij waardoor er toch kan worden uitgeleverd.

Is er sprake van een doorstart of een overname, waarbij de nieuwe eigenaar de orders overneemt? Dan kom je niet in aanmerking voor de aanbetalingsregeling. Je krijgt de artikelen geleverd van de ondernemer.

Is er geen sprake van een overname of doorstart of levering door curator? Dan erkent de curator de vordering schriftelijk onder mededeling dat niet tot uitlevering van de artikelen of restitutie van het aanbetaalde bedrag zal worden overgegaan. Daarbij verwijst hij/zij je naar de Stichting Garantieregelingen CBW (SG CBW) te Zeist.

Je hoeft overigens niet te wachten op een bericht van de curator als de trouwdatum op korte termijn is.

Nadat de curator bericht dat levering van de goederen of terugbetaling van de aanbetaling niet gaat gebeuren, dan kun je tot drie maanden daarna een beroep doen op de aanbetalingsgarantie.

LET OP: veel consumenten wachten het bericht van de curator niet af en gaan alvast op zoek naar een vervangende jurk voor de bruiloft. Wij adviseren je nog geen vervangende koop te sluiten!

Wij begrijpen dat de tijd kostbaar is wanneer de bruidsmodezaak waar jij je koop gedaan hebt, failliet gaat.

Namens de CBW-erkende bruidsmodewinkels verzoeken wij je contact met ons op te nemen wanneer de trouwdatum op korte termijn is! Neem dan contact op met CBW-erkend via het contactformulier.

 

3. Je meldt je bij Stichting Garantiegelden CBW (SG CBW)

Op dit moment verstuur je een kopie van de volgende documenten:
- de brief van de curator
- de koopovereenkomst
- het aanbetalingsbewijs

Online beroep doen op de aanbetalingsregeling

Je kan ook de gegevens per brief opsturen naar: 
SG CBW
Postbus 762
3700 AT Zeist

 

4. De claim ligt nu bij SG CBW

De SG CBW beoordeelt je claim en stuurt jou bericht waarin staat dat je in aanmerking komt voor de regeling. In de verklaring die je krijgt staat ook het bedrag dat voor verrekening in aanmerking komt. Deze verklaring moet je afgeven bij de winkelier met wie je de vervangende koop sluit. Volg verder de instructies die op de achterzijde van de verklaring staan.

De ondernemer waarmee je een vervangende overeenkomst sluit is in principe verplicht om de prijs aan te houden die de failliet verklaarde onderneming heeft aangehouden. Alleen wanneer deze aannemelijk kan maken dat er een ongebruikelijke korting door de failliet is aangehouden, mag hij/zij mag zijn/haar eigen normale prijs aanhouden. 

 

5. De aanbetaling wordt verrekend

De CBW-erkende winkel verrekent de betaling en neemt dit bedrag voor eigen rekening. De ondernemer houdt, zoals gezegd in principe de prijs aan van de failliete ondernemer.

Als wel de eigen, normale prijs mag worden aangehouden, hangt de verrekening van de aanbetaling af van de situatie: 

  • Het bedrag van de vervangende koop is gelijk aan of hoger dan de oorspronkelijke koopsom. In dit geval trekt de ondernemer het door u aanbetaalde bedrag (tot een maximum van 50% van de oude koop) van de rekening af;
  • Het bedrag van de vervangende koop is lager dan de oorspronkelijke aankoop. In dit geval trekt de ondernemer het gebruikelijke aanbetalingspercentage van 50% van de nieuwe aankoopsom af. De korting bedraagt maximaal de hoogte van het door u aanbetaalde bedrag.

De ondernemer mag wel vermaakkosten rekenen, zowel bij het aanhouden van de oude prijs als bij het mogen rekenen van de eigen normale prijs.

Zie voor de exacte regeling artikel 13 van de CBW-erkend-voorwaarden.

Er kunnen twee situaties zijn.

1. De jurk is binnen van de leverancier, maar verblijft voor het vermaken bij de ondernemer.

De ondernemer mag niet meer dan 50% als aanbetaling vragen. Hij/zij mag wel tot 90% van de koopsom van jou vragen als de jurk binnen is en er een eerste passessie voor het op maat maken of aanpassen van de jurk plaatsvindt. Als jij meer dan 50% hebt aanbetaald, dan is de jurk volgens de CBW-erkend-voorwaarden, artikel 10 lid 1, jouw eigendom. Je kunt de curator benaderen en vragen om levering van de jurk.

2. De jurk is nog niet binnen van de leverancier.

Als de jurk nog niet binnen is van de leverancier, en de curator heeft geen oplossing de gedupeerden kunnen vinden, dan kun je bij andere CBW-erkende bruidsmodezaken een nieuwe aankoop doen. De aanbetaling (tot 50%) wordt dan verrekend met de aankoopsom. De ondernemer mag wel nog vermaakkosten rekeningen.

De exacte regeling vind je in de CBW-erkend-voorwaarden voor bruidsmode, artikel 13.

Wij hopen natuurlijk dat het voor jou niet nodig zal zijn, maar als je onverhoopt toch door een faillissement wordt gedupeerd, dan is het goed te weten dat dit bij jouw CBW-erkende bruidsmodewinkel goed geregeld is!